Dezső Lajos Alapfokú Művészeti Iskola

 

 

Áprilisban 8-án a ráckevei Ránki György Alapfokú Művészeti Iskola által megrendezett X. Zongorás Találkozón vettek részt zongorista növendékeink: Balogh Boróka, Horváth Fanni, Béres Olívia, Keresztesi Málna, Kuti Anna, Nyúl Tivadar, Tuska Hanna, Vajas Attila, Vakulya Fruzsina. A találkozón a gyerekek két darabot adtak elő, egy barokk táncot, illetve egy szabadon választott művet. A gálaműsorban két növendékünk játszott: Horváth Fanni és Tuska Hanna. Felkészítő pedagógusok: Berki Artúrné és Halassyné Székely Orsolya.

12-én a hagyományos fúvós találkozót 11. alkalommal rendeztük meg a művelődési házban. A megnyitón Bencze István polgármester úr köszöntötte a résztvevőket, akik a következő művészeti iskolákból érkeztek: Dunaharaszti alapfokú Művészeti Iskola, Hungaro-Art Alapfokú Művészeti Iskola – Taksony, Ránki György Alapfokú Művészeti Iskola – Ráckeve, Szárny-nyitogató Alapfokú Művészeti Iskola – Tököl, Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Volly István Alapfokú Művészeti Iskola – Kiskunlacháza, Dezső Lajos Alapfokú Művészeti Iskola – Dömsöd, Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium.

Iskolánkat Balogh Kristóf - furulya, Balogh Lelle - furulya, Kadók Boglárka - klarinét, Stasinski Hugó - klarinét és Végvári Vivien - furulya képviselte. Felkészítő tanárok: Bai Barbara, Csernov Miklós, Kanderka Andrea Julianna. Iskolánk volt növedékét, Tóth Ilonát - aki a Weiner Leó Szakgimnázium fuvola szakos növendéke - Berki Artúrné kísérte zongorán.

            27-én házi társastánc versenyt rendeztünk a művelődési házban. Felkészítő tanárok: Bábel Brigitta és Tóth Andrea. 

 

 

MEGHÍVÓ

 

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját

a Dezső Lajos Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett

 

fúvós szólisták és kamaraegyüttesek baráti találkozójára.

 

A rendezvény helye és ideje:

 

Petőfi Sándor Oktatási és Művelődési Központ, Dömsöd

 2019. április 12. péntek, 15 óra

 

 

2018. decemberben, az utolsó tanítási héten iskolánk hangszerállománya két Yamaha és egy Kawai pianínóval gazdagodott. A Hangszercsere Program keretében a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ iskolánk részére biztosított egy Kawai pianínót, amelyet a makádi zongora tanszak kapott meg – tekintettel a nagy növendéklétszámra. A két Yamaha pianínót a program segítségével vásárolta meg a tankerület az iskolának. Mindkét hangszert a dömsödi zeneiskolában helyezték el. Nagyon nagy előrelépés ez, hiszen zongoráink már nem a legjobb állapotban vannak. Ezenfelül a tankerület közel 300 ezer Ft-ot juttatott hangszerfelújításra, mely összeget teljes egészében a fafúvós és rézfúvós hangszerekre fordítottuk.

Ezúton is köszönjük a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ igazgatójának, dr. Pálos Annamáriának és munkatársainak, hogy lehetővé tették a Dezső Lajos Alapfokú Művészeti Iskolában a Hangszercsere Program megvalósulását.

 

Október 25-én a Dömsödi Művészeti Napok megnyitóján Bencze István polgármester úr köszöntötte a vendégeket. Ezen az estén az iskola növendékei, tanárai, valamint a helyi művészek, művészeti csoportok adtak egy csokrot művészetük legjavából.

Grafika tanszakosaink kiállításon mutatkoztak be. Műsort adtak a művészeti iskola zenei-, színjáték- és társastáncos növendékei. A zenész növendékek közül többen a makádi tagozatról érkeztek közénk.

Felléptek a művészeti iskola pedagógusai, Bábel Brigitta balettcsoportja, a Dömsödi Banya Klub – Csikós Lászlóné vezetésével, a Dömsödi Református Kórus – Földváriné Balikó Mariann vezényletével és Turóczi-Koós Claudia közreműködésével, a Ju és Zsu Társulat – szólót énekelt: Szabó Petra, Nagy Sebastián, Fehér Richárd, Donec Szergej; Tóth Ilona Éva – fuvola, Turóczi-Koós Claudia – klarinét.

Szavalatok hangzottak el az Iringó Színjátszókör tagjai – Tarr Istvánné és Zilling Katalin, valamint a Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola tanulói – Balogh Lelle, Czeller-Kovács Olivér és Tarr Zoltán részéről.

A két estre is elég műsort egy napra voltunk kénytelenek sűríteni, mivel másnap növendékeink részt vehettek Jandó Jenő zongoraművész mesterkurzusán és koncertjén, ami – úgy gondolom – kihagyhatatlan lehetőség leendő művészeink számára.

Rendezvényünk alkalmából Ágh Gyula Mihály festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás.

 

 

 

Informatikai fejlesztések iskolánkban

 

Az alábbiakban szeretnék beszámolni azokról a fejlesztésekről, amelyeket az elmúlt félévben sikerült iskolánkban megvalósítani.

Decemberben informatikai fejlesztési támogatást kaptak költségvetési forrásból a közép-magyarországi régió oktatási intézményei, többek közt a mi iskolánk is. Fenntartónk, a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ közreműködésével 2 számítógép, 2 monitor, 2 laptop és 6 db projektor került a Dezső Lajos Alapfokú Művészeti Iskolába. Februárban további eszközöket, tableteket is kapunk! A számítógépek elsősorban az adminisztrációs tevékenységet segítik, a laptopokat a pedagógusok és NOKS-os dolgozóink használhatják. Ezek az eszközök nagymértékben megkönnyítik mindennapi munkánkat. A projektorok az oktatásban kapnak szerepet: mind a székhelyen, mind a telephelyeken segítik a pedagógusok munkáját.

Ugyancsak decemberben iskolánk hangszerállománya is bővült, sikerült beszerezni 6 db jó minőségű klarinétot. Januárban a tankerület a székhely épület tetőszerkezetét javíttatta meg, amely egy korábbi viharban megsérült.

Köszönöm a tankerület vezetőjének és munkatársainak az iskolánknak nyújtott támogatást!